1 Şubat 2011 Salı

Yatak Odası

PEKİ YATAK ODASI NASIL OLMALI???

Yatak odalarını dekore ederken öncelik elbette sizin kendi zevkinizdir. Fakat odaların genişliği, şekli, ne kadar ışık aldığı da çok önemlidir. Genellikle koyu ahşap modeller tercih edilir. Bu tarz mobilya çok klasik dursa da modası hiçbir zaman değişmeyecek modellerdir. Yatak odasını seçerken dikkat edilmesi gereken başka husus mobilya üzerinde aynayı bir çok yerde kullanmaktır. Odaya derinlik hissi katacağı kadar genişte gösterir. Eğer odanız küçükse bu uyarıyı dikkate almanızda fayda vardır. Odanız genişse koyu renk mobilyaları çok rahat kullanabilirsiniz. Eğer küçükse açık tonlar seçip bol ayna kullanmalısınız. Ayrıca küçük odalar için sürgülü kapaklı dolaplar hem yer bakımından hem de estetik bakımdan kullanışlı olacaktır.

Eşinizle kendinize rahat ve geniş bir yatak odası yaratmak için size birkaç pratik önerimiz var.
Bugünlerde çok yönlü işlevler üstlenen yatak odasının, ihtiyaçlarınızın ne kadarına karşılık verebildiğini düşünüyorsunuz. Yaşam alanlarıyla yatak odası konseptini kaynaştıran yeni trendin yansımaları olan, hem gece hem de gündüz kullanıma olanak veren çok yönlü tasarımlar arasında size uygun olanı seçerek, düşlediğiniz yatak odasına kavuşmanız mümkün.



Gardrop seçerken ve kullanırken

Gardrobun yüksekliği, ceket ve gömlekler için en az 110 cm; manto ve elbiseler için en az 160 cm ; derinliği ise en az 60 cm olmalı. Gardoba en yakın mobilya 60 cm uzaklıkta olmalı. Gardorbun kapakları sürgülü ise bu mesafe azaltılabilir. İç bölümler, kullanıcının ihtiyacına göre tasarlanmalı, az kullanılan eşyalar için ayrılan yerler üst kısımlarda düşünülmeli, ağır eşyalar bel hizasında bir bölümde saklanmalı. Kapaklı dolaplarda iç aydınlatma yapılmalı, ayakkabı bölümleri mutlaka havalandırılmalı.


Yatak odanızla ilgili ipuçları

Yatak ve oturma bölümleri olan geniş bir yatak odanız varsa, boş kalan alana uygun boyutlarda bir kitaplık ya da şifonyer yerleştirebilirsiniz.
Yatak ucuna da işlev kazandırabilecek, puf ya da otoman tarzı bir mobilyayla değerlendirmeniz mümkün.
Yatak odanızda masası olan bir kitaplık, okuma lambası, kitaplar, çerçeveler ve hatta küçük bir televizyon için elverişli raf alanı sağlanabilir. Rafların iki ucu açık olursa, oda içinde görsel sürekliliği de sağlamış olursunuz.
Yatak kenarında konumlanan komodinler için mevcut alanınız elverişli değilse, yatağın iki yanına da zarif ayaklı küçük masalar kullanabilirsiniz.

Küçük masanızı büyük yuvarlak masa örtüsü ile küçük ama son derece şık bir etekli masaya dönüştürmeye ne dersiniz? Böylece yanına ekleyeceğiniz iki küçük koltukla yatak odanıza şirin bir fiskos köşesi kazandırabilirsiniz.
Ev içindeki ses ve gürültülerin yatak odası dışında kalması için duvarlarda hatta tavanda ses yalıtımı sağlayan malzemelerden faydalanabilirsiniz.
Odadaki seslerin etkisini azaltmak içinse, uzun tüylü, duvardan duvara halılar ve tekstil duvar kağıtlarını tercih etmelisiniz.


Etejerli alçak mobilyaların yerleşimi için yatak ucu en uygun konumdur.
Bu tarz bir mobilya, çarşaf, yastık ve nevresim takımlarını saklamak için ekstra alan kazandırmanın yanı sıra, dergiler, fotoğraf albümlerive dekoratif ürünleri sergilemek için hacim sağlayacaktır.

Yatakta bile çalışmayı sevenlerdenseniz yatağa uygun çalışma yüzeyleri ve telefon, internet ve diğer iletişim cihazlarının yanı sıra iyi bir aydınlatma sistemi ile donatarak istediğiniz zaman yatak odanızda çalışabilirsiniz.


Gardropun yüksekliğini ceket ve gömlekler için en az 110 cm, manto ve elbiseler için en az 160 cm olduğunu hatırınızdan çıkarmayın. Derinlik 60 cm ; den az olmamalıdır.
Gardrop en yakın mobilyaya ise en az 60 cm mesafede olmalıdır. Kapakları sürgülü ise bu mesafe azaltılabilir. Yatak odalarına yoğun bir halı koymamalıyız. Küçük bir tamamlayıcı gibi bir yolluk yeter. Çünkü halılar tozu içlerinde barındırdıklarından sağlığımız için uygun olmayabilir.

















Bina İzolasyonu

Tıkla: Bina Mantolama