15 Şubat 2011 Salı

Mobilyalarınızı nasıl yerleştirmelisiniz?


1
Mobilya yerleşimi konusunda işe yarar ipuçlarıyla işlevsel yerleşim planı yapabilirsiniz.
Koltuk ve sandalyeleri birbirine yakın gruplamaya çalışırsanız, hem aile bireylerini, hem de konuklarınızı sohbete ve iletişime davet edebilirsiniz. Ancak çok sıkışık bir oturma planı geçiş alanlarını kısıtlayarak trafiği engelleyebilir. 

İki mobilyanın arasındaki mesafe 1.50-3 metre arasında olmalıdır. Ayrıca, oturma alanı bir odak noktasının etrafında planlanmalıdır. Bu odak noktası bir şömine olabileceği gibi, bir televizyon da olabilir. Ayrıca, oturma odanız küçükse, daha küçük boyutlarda mobilyalar edinerek daha fazla oturma alanı elde edebilirsiniz.

Eşyalarınızı doğru yerleştirmek için altın ipuçları...

1. Yerleşim yapacağınız mekanın mutlaka bir planını elinizde bulundurmaya özen gösterin. 

2. Mekanın ölçüleri ve mobilya ölçülerini alın.



3. Dikkat çekmesini istediğiniz mobilyanın mekanın odak noktasında olmasına dikkat edin. Diğer öğeleri de bu mobilyaya uyacak şekilde seçin ve yerleşimini ona göre yapın.

4. Orta sephanın tüm noktalardan erişimin kolay olmasına özen gösterin.



5. Sirkülasyon yoğun olduğu için, oturma alanının iyi aydınlatılması gerekir. Bu sebeple tavandan zemine doğru inen bir aydınlatma daha sağlıklı olacaktır.

6. Yerleşimi yapmadan önce oturma alanının boş olarak görülmesi alanı daha iyi algılayıp planlamanızı sağlayacaktır.



7. Yerleşime öncelikle büyük mobilyalardan başlayın ve büyük parçalardan küçüklere doğru giden bir yerleşim seyri izleyin.

8. Mobilyaları düz değil de hafif açılı yerleştirmek, gözü gezdireceğinden odanın daha büyük görünmesini sağlayacaktır. 



9. Pencere ve kapı alanlarını, mobilyalarla kapatmak ışığın mekana girmesini engelleyeceğinden, alanın olduğundan daha dar algılanmasına sebep olacaktır. 

10. Oturma odasına adım attığınızda görüş alanınızı engelleyen herhangi bir mobilya olmalı. Kitaplık ya da TV üniteleri duvar alanlarına paralel yerleştirilmiyorsa; yani bunun için yeterli alan yoksa yerden yüksekliği maksimum 1 metre olan modeller tercih etmeye özen göstermelisiniz.

Böylece bir kanepenin arkasında konumlandırılmış ya da oda ayırıcı olarak kullanılan bir kitaplık görüş alanınızı engellemez, mekanın dar ve sıkıntılı algılanmasını önler.

alıntı:trendeko