28 Ocak 2011 Cuma

Kırık Fayans/Seramik tamiri nasıl yapılır?

Evinizde bulunan taş ya da seramik döşeli alanlarda kırık bir taşın ne denli rahatsız edici olduğu tartışılmaz. En görünmeyecek bir yerde dahi olsa yakınından geçerken gözümüz ona takılır. ''Tek bir taş içinde tüm taşlar değişmez ki'' diye düşünmeden de edemeyiz. Eğer elinizde yedek malzeme varsa işiniz kolay. Biraz beceri ve teknik yardım ile kendiniz yapabilirsiniz.





YAPILIŞI:

Taş kırma ucu takılmış matkapla ya da hilti ile değişecek taşın birkaç yerinde delikler açarak oynamasını sağlayın. (Bu işlemleri koruyucu gözlük, eldiven kullanarak çocuk ve evcil hayvanların yakınlarda olmadığı zamanlarda yapın.)
Hilti ya da matkabınız yoksa, güçlü bir çekiç de aynı işi görecektir. 
Taşı sert uçlu bir ıspatula ile oynatarak yerinden çıkartın. Eski yapıştırıcı ve derz kalıntılarını iyice temizleyin. Sıvada hasar olursa yapıştırıcı ile doldurun ve düz bir alan yaratın. Yeni taşı yerine yapıştırmak için Kaliteli Kalekim ve başka bir marka pasta tipi hazır yapıştırıcıyı mala yardımıyla yapıştırılacak yüzeye ve taşın arkasına sürün. Yapıştırıcıyı tarakla bir kez taşın arka yüzeyine dağılacak şekilde çekin. 
Taşı yapıştırın. Birden fazla taş yapıştıracaksın aralarındaki derz mesafelerinin düzgün olmasını için artı kullanmayı unutmayın. 
Kırık taş duvarda ise taşın yapışması için biraz baskı uygulayın. Taş yerde ise bu adımı atlayabilirsiniz. 
Taş aralarını doldurmak için 100 gr kadar beyaz çimentoya 30 ml su katıp karıştırarak yoğurt kıvamına getireceğiniz bir harç hazırlayın. Eğer derzleriniz renkli ise toz boya kullanarak eski derz rengine getirin.
Harç donmadan çabuk hareketlerle mala yardımıyla tüm boşlukları dolduracak biçimde uygulayın. Boşluklar dolduktan sonra ıslak süngerle taş üzerindeki fazla harcı temizleyin.
Yaklaşık 1 saat sonra kuru bez ile fazla bastırmadan tozunu alın. 24 saat den önce deterjan kullanmayın.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Seramik uygulamalarında el işçiliği ne kadar önemliyse kullanılacak malzemeler de o kadar önemli. Kalitesi düşük ürünleri kullanırsanız uygulamanın ömrü az olur ve bir süre sonra seramik sallanmaya başlar hatta düşebilir. Bu sebeple size Türkiye standartlarının üstünde olmakla kalmayıp Amerika standartlarının(ANSI) da üstünde kaliteye sahip olan VOX Yapı Kimyasallarının ürünlerini öneriyoruz. Seramik yapıştırıcılarından Techvox 103X - Flexvox 105FX - Megabondvox 109FMX ve Techpolyvox 111TP ürünlerini kullanarak gönül rahatlığıyla uygulama yapabilirsiniz.