27 Ocak 2011 Perşembe

Tadilat zamanı geldi

Kriz nedeniyle konut yatırımını erteleyen kesim bahara hazırlığı da bahane ederek evini tamirata girişti. Şimdi, akan çatıyı onarmanın, evi yeniden boyamanın, parkeleri değiştirmenin tam zamanı...
Yıllardır biriktirdiği birikimini konut için değerlendirmek isteyenler bu dönemde ortaya çıkan fırsat projelerinin önünde uzun kuyruklar oluşturuyor. Ancak bu dönemde tedirginliğini koruyan bir kesim var ki onlar da emlak yatırımı yapmak yerine bu dönemi kendi evlerini yenilemekle geçiriyor.
Evinin boyasını değiştiriyor, parkesini yeniliyor, enerji maliyetlerinden tasarruf etmek için yalıtım yaptırıyor ya da akan çatısını kriz dönemine özel fiyatlarla en maliyetli şekilde tadilat yaptırıyor. İnşaat sektöründeki projelerin sayısının azalmasıyla birlikte krizden direk etkilenen inşaatın alt sektörleri ise bu dönemde canlanmayı "tadilatla atlatmaya bakıyor. Şimdiye kadar önemli bir potansiyeli yeni konutlar için kullanan seramikten boyaya, çatı sistemlerinden yalıtıma kadar pek çok sektör şimdi gözünü evini yenileme düşüncesinde olan kesime dikti.

Yaz-kış enerjiden tasarruf

Yalıtım, konutlarda kışın artan doğalgaz faturalarında tasarruf sağlarken yaz aylarında ise klima kullanımının neden olduğu yüksek elektrik faturalarını düşürme imkanı yaratıyor. Özellikle de küresel ısınmanın gündemde olduğu bu günlerde önemli gündem maddesi durumunda.
Enerji fiyatları yükseliyor, yalıtım alternatif değil zorunlu hale geliyor.
Enerji fiyatlarındaki artışla birlikte yalıtım son yıllarda bir gereklilikten çok zorunluluk haline geldi. Doğalgaz fiyatlarındaki artış devam ederse kimsenin düşünmeden yalıtım sıvası yaptırması lazım.
Isı, ses, su ve yangın izolasyonunu sağlayan yalıtım ürünleri ise bu dönemde çekici hale geliyor. Yalıtım ürünleri, özellikle küresel ısınmanın gündemde olduğu bu dönemde tüketicilerin tasarruf ülke ekonomisine de yarar sağlıyor. 



Boyada alt kategori ürünlere kayış var

İnsanların evlerini yenilemeye başladıkları en önemli alanların başında duvarlar geliyor. Bu nedenle değişim de buradan başlıyor. Bu yıl yeni konut stokunda düşüş beklemelerine rağmen evlerini yenilemek isteyen kesimde bir düşüş beklenmiyor. Krizle birlikte tüketicinin markaların alt kategorisinde bulunan ürünlere yönelmesi bekleniyor.
Hayata başka pencereden bakın!
Geçmişte konut satışlarının yavaşladığı dönemlerde insanların pencereleri başta olmak üzere evinde tadilata giderlerdi, bu yılda sektörün kötü durumuna rağmen canlanma bekliyorum. Mevcut yapılarda pencere değişimlerinin bu yıl canlanması bekleniyor. Pencere sistemlerinde fiyatlarda ciddi oranda düşüşler meydana gelmedi ancak bazı bölgelerde rekabetin getirdiği fiyat düşüşlerine rastlanıyor.  Pencereleri değiştirmek için ise tam zamanı.


Kiremit değiştirmeden çatı yeniliyor
Çatılarını en ekonomik fiyata onarmak isteyenler için de bu dönem bir fırsat olarak değerlendirilebilir. Ondüline, kiremit altı yalıtım levhası ile apartman ya da bina sahiplerine kendi kiremitlerini kullanmak şartıyla ekonomik bir şekilde onarma imkanı sağlanıyor. Çatıdaki kiremitler kaldırılarak altına izolasyon levhası yerleştiriliyor. Böylece aynı kiremitler kullanılarak ekstra maliyet çıkartılmadan çatı onarılıyor.





Tadilat nedir?, Dekorasyon Nedir?,Tadilat bütçesi nasıl oluşturulur?

Tadilat ev veya işyerlerinde öncelerden kullanılmış veya kullanılma ömrünü yitirmiş yapı malzemelerinin yenileme, bakım onarım işlerinin tümüne verilen isimdir. Tadilat, deklarasyona göre biraz daha maliyeti düşük işlerdir.





Dekorasyon Nedir? 

Ev veya işyerlerine kullanım alanlarına göre göze en iyi hitap eden şıklık ve görsellik bakımından yapılan iyileştirme ve yenileme çalışmalarının tamamına verilen isimdir. Dekorasyon çalışmaları her yıl değişmektedir. Tarih boyunca insanın yaşadığı mekanlar üzerinde çok gelişmeler kaydedilmiş ve bu gelişmeler sonucunda bir çok tasarımlar ortaya çıkmıştır Amaç, yaratıcı tasarımlarla insanın kendine olan güvenini aşabilmek, farklılaşmaktır
Bugün için çoğunlukla dekorasyon firmaları tarafından iş kolu haline gelmiş bulunan Dekorasyon olgusu, süsleme sanatı olarak da tanımlanabilir Yaşanılan mekanların insan hayatına renk katması, doğaya bakış açısıyla doğru orantılı olarak değişiklik göstermektedir
Dekorasyon firmaları ; Mistik ya da sembolik anlamda renklerin, şekillerin kullanımıyla her mekanda veya nesnede içinizdeki yaratıcılığı ortaya koymanıza yardımcı ve kılavuz olurlar.


Tadilat bütçesi nasıl oluşturulur?
Tadilat bütçesi oluştururken önce tadilat işleri yapan firmayla irtibata geçilerek yapılacak keşiften sonra ortalama maliyeti çıkarılır. Ortalama maliyete %20 veya %25 gibi rakamlar ekleyerek tadilat giderini ortaya çıkarırsınız. Böylece tadilat süresince fazladan veya sizin hesap etmediğiniz giderleri de çıkarmış olursunuz.
Tadilat işlerinde eski yapı malzemelerini yenilettiğiniz için örnek mutfak dolabını değiştirirken yaptırmışken mutfak tezgahı olmuşken mermer veya granit olsun diyebilirsiniz ve bu size ek maliyet çıkaracağı için bütçenizi iyi ayarlamanız gerekir.

Mimarlık Nedir?

Mimarlık mekanların tasarlanması işidir. İnsanların yaşamasını kolaylaştırmak ve barınma, dinlenme, çalışma, eğlenme gibi eylemlerini sürdürebilmelerini sağlamak üzere gerekli mekânları, işlevsel gereksinmeleri ekonomik ve teknik olanaklarla bağdaştırarak estetik yaratıcılıkla inşa etme sanatı; başka bir tanımlamayla, yapıları ve fiziksel çevreyi tasarlama ve inşa etme sanat ve bilimidir. İnsan barınmak için yaşamak ve doğa şartlarından korunmak için bir mekan ihtiyacı duyar ve bu mekanı kendine özgü kültürel, fonksiyonel, teknik ve farklı zevklerde yaratır.

Mimarlık evrensel bir meslektir. İnsanlık tarihinin her döneminde önemli olmuştur. Dini yapıların tanrıya ulaşma arzusundan, iktidarı simgeleyen saraylara ya da bir kentin dokusunu oluşturan basit konut tiplemelerine kadar her türlü açık ve kapalı mekanı tasarlar.

Bu çevre kırsal veya kentsel olabileceği gibi, yapıları veya mekanları kuşatan yakın dış çevre de mimari tasarımın kapsamına girer. Mekan, içinde yaşamın gerçekleştiği fizik ortam olarak tanımlanabilir. Mekanın oluşabilmesi ve üretilebilmesi için yapılara, yaşamın hergün artan çeşitliliği göz önüne alınırsa, oldukça karmaşık ilişkiler düzeni içinde yapılaşmış fizik çevreye gereksinme vardır. Mimari tasarımın öznesi olan yaşam, coğrafi, iklimsel, kültürel, demografik farklılıklar içerir.

Was ist Architektur ?

Architektur
Inhalt und Umfang des Begriffs Architektur haben sich im Laufe der Geschichte gewandelt, weil sich in der gesellschaftlichen Entwicklung auch das Verhältnis des Menschen zur gegenständlichen Umwelt verändert hat.
In der Antike (Vitruv) schließt der Begriff Architektur sowohl Gebäude (Sakral- und Profanbauten) als auch das gesamte Gebiet der Mechanik ein. Im frühen Mittelalter selten gebraucht, tritt der Begriff Architektur während des hohen und späteren Mittelalters (durch das Aufkommen der Bauhütten) gänzlich in den Hintergrund. Erst in der Renaissance (angeregt durch das erneute Vitruvstudium und die Einflüsse der italienischen Architekturtheoretiker, z.B. L.B. Alberti) taucht er wieder auf, beschränkt sich aber auf die Produkte des Bauens im engeren Sinne (Sakral- und Profanbauten). Mit dem endenden 17. Jahrhundert schließlich, wird der Begriff durch Baukunst abgelöst, d.h. Architektur wird mit Baukunst gleichgesetzt, als „reine Kunst“ oder einfach als die „Kunst zu bauen“. Zu Beginn des 20. Jahrhunderts erfolgt eine Verdrängung von Baukunst zugunsten einer erneuten Verwendung von Architektur. In seinem ursprünglichen Bedeutungsinhalt jedoch völlig entwertet wird Architektur ab der Mitte des 20. Jahrhunderts durch die Auffassung: „Alles ist Architektur“